Här på MEC har vi Edwin Meissner som har jobbat med Västlänken, mer specifikt Västlänken – Kvarnberget. Tunneln för Västlänken kommer gå från Centralen, via Kvarnberget och sedan bort till Haga. Det kommer byggas en huvudtunnel och en servicetunnel. Vid Kvarnberget kommer det inte finnas någon station utan det kommer i stället finnas serviceschakt för service, underhåll och för att underlätta utrymning om det skulle inträffa en olycka.

I etappen Kvarnberget byggs Västlänken till viss del i berg. I berget har man byggt huvudtunneln med öppna schakt vilket innebär att det inte finns något berg ovanför tunneln och medan det byggs är det helt öppet. Taket gjuter man sedan i betong när resten av tunneln är klar. Servicetunneln har inte byggts med öppna schakt och har alltså berg ovanför taket på tunneln. För att göra sprängningarna i berget mer effektiva och få bättre kontroll över dem har man gjort pilotborrning i berget i förväg, detta gör att man kan rikta sprängningarna bättre och får mer kontroll och dessutom minskar vibrationerna till omgivningen vilket är extra viktigt när det är så många byggnader i närheten.

Det är i bergdelen av etappen Kvarnberget som Edwin varit med för att se till att beräkningarna är gjorda korrekt och sett till att sprängningarna och stabilisering av berget blev gjorda därefter. När allt berg är bortsprängt gjuter man tunneln i betong i berget och sätter till slut ihop det med tunneln man gjutit i leran.

För ungefär ett år sedan blev det färdigsprängt i berget och den 14 mars kunde man läsa på Trafikverkets instagramkonto @vastlanken att sista takgjutningen är färdig och därmed har hela Kvarnbergets 560 meter långa huvudtunnel nu golv, väggar och tak. Förhoppningsvis blir etapp Kvarnberget snart helt färdigt!

Källor:

https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/deletapp-kvarnberget/

https://www.instagram.com/vastlanken/

Intervju med Edwin Meissner

Nyheter

De senaste nyheterna från vårt perspektiv

Nu står det klart att MEC har stabila finanser och…

MEC hjälper BRA Bygg att bygga nytt huvudkontor vid röda…

Cornelia rapporterar: Förra veckan stod Body Flight på schemat för…